Što nam je potrebno za izradu paške čipke? U nastavku navodimo osnovne elemente koji se koriste u izradi paške čipke, naravno osnova svega je poznavanje šivanja i izrade čipke.
  1. Manji, tvrdi polukružni jastuk
  2. Milimetarski papir, karton i folija
  3. Iscrtan polupredložak
  4. Badalo
  5. Igla s bijelim koncem
  6. Mirne i uvijek čiste ruke

I fantazija zvana paška čipka može početi....

Prije no što započnemo s šivanjem čipke potrebno je zamisliti kakvo umjetničko djelo od paške čipke želimo stvoriti. Zatim na milimetarskom papiru, šestarom i ravnalom, nacrtamo oblik koji smo zamislili. Na tanki karton (kao što se koristi za fascikle) koncem spojimo prethodno dobro opranu foliju (kao što se koristi za rendgenske snimke) koja nam služi za lakše šivanje jer omogućava da konac klizi dok se čipka šije. Na tako složeni karton i foliju stavljamo milimetarski papir s iscrtanim polupredloškom te badalom radimo rupice u obliku željene čipke. Zatim izmjerimo oblik čipke te uzmemo nit konca za dužinu četiri puta izmjerenog oblika.

Nakon toga slijedi ispunjavanje oblika čipke koncem i dobivanje „paukove mreže“. Kad sve to napravimo karton i foliju stavljamo na kušin i na „paukovu mrežu“ od sredine počinjemo šiti elemente čipke koji se nazivaju ščapi. Sada slijedi faza izrade u kojoj sva mašta, umijeće i preciznost čipkarice dolazi do izražaja. A da bismo dobili konačni vrhunski proizvod, osim navedenih potrebnih rekvizita, vrlo važni elementi procesa izrade čipke su strpljenje, mirnoća, spokoj, i kao najvažnije ljubav prema čipki i baštini koju čuvamo i njegujemo šivanjem čipke.
Opisani proces izrade paške čipke možda naizgled djeluje jednostavno, no upravo ta jednostavnost i izvorni materijali su ti koji konačnom proizvodu, paškoj čipki, daju dodatnu ljepotu i vrijednost.